28 platser till jumboplatsen

Sveriges kommuner och landsting mäter sedan några år tillbaka kunskapsresultat och andra variabler för att få fram kvaliteten i kommunernas skolor. I årets mätning hamnar Sundbybergs kommun på plats 262 av 290. Det är 28 platser från jumboplatsen. Sundbyberg får det sämsta resulatet i Stockholms län.

Mitt barn gick ut grundskolan förra året, så jag är inte direkt berörd av det svaga resultatet, men jag är orolig ändå. Som vuxen har jag förstått att mina första nio skolår lade grunden för mitt arbetsliv och vuxenliv. Jag lärde mig räkna, läsa, skriva och arbeta självstständigt. Jag är övertygad om att skolan bidrog till det självförtroende som jag behövde för att som barn till två lågutbildade föräldrar gå vidare till högskolestudier.

Meritvärde är egentligen ett annat namn för slutbetyget i nian. Slutbetyget avgör om man kan få en plats vid gymnasieskolans olika program. Meritvärdet i Sundbyberg i årets undersökning är nere på 192,7 – förra året var värdet 203,8. Lägre meritvärde innebär inte bara att niondeklassarna i Sundbyberg fått genomsnittligt sämre kunskaper än förra året. Det innebär också att färre antal niondeklassare i Sundbyberg får möjlighet att gå den gymnasieutbildning de skulle vilja. Så meritvärdet handlar inte bara om kommunranking. Det handlar om en ung persons möjligheter att lyckas här i livet. Som jag ser det har alla barn har rätt att lyckas! Även barn som går i Sundbybergs skolor.

Vi politiker måste ta ansvar för att skolan i Sundbyberg ska bli bättre. Det handlar om att statsa på skolan. Inte dra ned. Socialdemokraterna i Sundbyberg har i årets budget beslutat att spara 2,2 miljoner på skolan. För några dagar sedan blev det klart att de vill dra ned ännu mer på skolan. Det menar jag är helt fel väg. Vi ska istället satsa mer på skolan. Personalen i skolan måste få goda förutsättningar för att kunna klara av sitt viktiga uppdrag.

I rapporten som Sveriges kommuner och landsting har lämnat har man också berättat hur man får en bra skola – framgångsfaktorn är ett strukturerat utvecklingsarbete. Jag har själv som förälder fått förmånen att möta inspirerande och engagerade lärare som har idéer om hur skolan i Sundbyberg kan bli bättre. Kunskapen om hur vi ska göra skolan bättre finns redan, det behövs inga dyra konsultutredningar. Det som behövs är mer resurser.

Sedan är det ju gratis att knycka andras idéer. Ta förslagsvis tunnelbanan eller bussen till den moderatstyrda grannkommunen Solna och fråga hur de gör. Solna har på ett år avancerat 95 platser i mätningen. År 2010 hamnade de på plats 134 och i år på plats 39.

Om du vill läsa mer om undersökningen har rapporten namnet Öppna jämförelser 2011: grundskola.

Annonser

Om duvbomoderaten

Moderat, plus 50, jurist. Min politiska hjärteområde är socialpolitik. Jag skriver om lokalpolitiska frågor i Sundbyberg. Då och då blickar jag ut från Tornetparken på världen utanför och skriver om den. Den här bloggen är inte en officiell blogg för Sundbybergsmoderaterna, inte heller en blogg som sammanfattar vad alla vi moderater i Duvbo tycker och tänker. Det jag skriver står jag för.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s